Com tractar la dermatitis atòpica en infants?

com-tractar-la-dermatitis-atopica-en-infants-farmacia-monica-ventura-breda-girona

La dermatitis atòpica o èczema és una malaltia inflamatòria i crònica de la pell que pot afectar tant a bebès, nens com a adults. Aproximadament 1 de cada 5 nens té dermatitis atòpica. És deguda a problemes de la funció de barrera de la pell, cosa que fa que la pell sigui més sensible a factors externs.

La paraula “èczema” prové del grec i significa “bullir” i s’utilitza per descriure el tipus de pell que els nens solen tenir: pell seca amb tendència a la descamació, picor i envermelliment (inflamació). 

Quina és la seva causa?

Existeix una predisposició genètica per a l'atòpia de manera que, sovint, hi ha algun altre familiar amb alguna manifestació d'atòpia. També influeix, però, en la seva aparició i desenvolupament factors ambientals, fisiològics i immunitaris.

Com es manifesta?

Durant els primers anys de vida, aquesta sequedat és més evident a la cara, front, cuir cabellut i zones extensores de les extremitats. En edats més tardanes, l’afectació es localitza preferentment a plecs i superfícies extensores. 

En la fase aguda, les zones afectades piquen i es presenten envermellides, descamades i supuren (èczemes). Les lesions de rascat i les crostes també són habituals. Plaques blanques rodones (sovint confoses amb fongs) són també una forma de presentació de la fase crònica.

Quins són els factors desencadenants de la fase aguda?

Els factors irritants com els sabons, els teixits sintètics i de llana o la suor poden desencadenar una agudització de la dermatitis atòpica. L’estrès i algunes infeccions poden ser-ne també responsables. Les al·lèrgies alimentàries només són responsables de dermatitis atòpica en un 10-20% dels casos, sobretot en lactants i nens petits.

Com puc saber si el meu fill/a té dermatitis atòpica?

El diagnòstic de dermatitis atòpica no necessita proves o anàlisis especials. És un diagnòstic fonamentalment clínic quan un pacient presenta pruïja (picor) i tres o més de les següents característiques:

  • Èczemes o dermatitis en les àrees típiques segons l'edat (àrees de flexió en nens i en nadons en galtes i/o àrees extensores).
  • Antecedents d’èczemes o dermatitis en les àrees típiques.
  • Antecedents personals de pell seca.
  • Antecedents personals d'asma o rinitis al·lèrgica.
  • Antecedents familiars d’atòpia (idealment en primer grau).

Com es tracta la dermatitis atòpica?

  • Bany: es recomana un bany diari ràpid (5-10 minuts de durada) amb aigua tèbia (aproximadament 32-34ºC). Fer ús de sabons sense detergent ni perfums com Sydnet Emoliente de la línia Mònica Ventura: un sabó molt suau i emolient. Preferiblement no utilitzar esponja i assecar la pell sense friccionar.
  • Hidratació: la hidratació de la pell és indispensable i es recomana des del primer dia de vida. Sempre després del bany i tantes vegades al dia com sigui necessari (mínim 1-2 vegades). Aplicar just després del bany, abans que la pell estigui totalment seca. Utilitzar un emol·lient específic per a pells atòpiques, com per exemple: Emulsión Calmante de la línia Mònica Ventura que hidrata en profunditat i restaura la pell alterada.
  • Ungles: mantenir les ungles netes i curtes per evitar les lesions durant el rascat en cas de picor.
  • Roba: utilitzar roba de cotó, suau al tacte. Evitar fibres sintètiques i la llana. Treure les etiquetes i evitar les costures gruixudes. No abrigar en excés i no fer ús de roba ajustada. No utilitzar suavitzant a la rentadora ni lleixiu.
  • Casa: evitar fumar dins de casa o a prop del nen. Mantenir un clima amb una temperatura suau i una humitat mitjana-alta, sense ambients secs i amb una bona ventilació. Evitar possibles al·lèrgens com la pols, pèls d’animals, plantes, edredons de plomes, moquetes…

La dermatitis atòpica es cura?

La condició atòpica és una característica pròpia de la persona i es manté tota la vida. L’expressió a la pell és més pròpia de la infància, de forma que aproximadament el 50% dels nens no en tornen a tenir símptomes a partir dels 5 anys.

A la Farmàcia Mònica Ventura estem a la teva disposició de dilluns a divendres de 9:00 a 13:30h i de 16:00 a 20:15h. Dissabtes de 9 a 13:30 hores. Diumenges de 10 a 13 hores.

Menopausa: una etapa per cuidar-se
Novedós tractament per al vitiligen en el mercat

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to http://www.farmaciamonicaventura.cat/