By Farmàcia Mònica Ventura on Divendres, 15 Octubre 2021
Category: Consells

Menopausa: una etapa per cuidar-se

La menopausa és l’etapa de la vida en què de manera natural la menstruació desapareix definitivament. Es produeix quan els ovaris deixen de fabricar les hormones que regulen la funció reproductiva. Per afirmar que una dona ha entrat en aquesta fase cal que no hagi tingut la menstruació durant un any.

Què és la menopausa?

La menopausa és el cessament definitiu de la funció ovàrica. Acostuma a aparèixer entre els 45 i els 55 anys, però també pot fer-ho abans o després d’aquesta franja d’edat.

Tot i que és un procés biològic natural pel qual passen totes les dones i una etapa més en la vida, pot provocar canvis físics i emocionals que afectin el seu benestar. Alguns canvis en l’estil de vida poden ajudar a fer front a la nova etapa amb un bon estat de salut i una actitud positiva.

Símptomes i alteracions a curt, mitjà i llarg termini

La majoria de dones en menopausa patiran un o més símptomes, desagradables, que arribaran a inquietar-les. Aproximadament, hi ha un 15% de dones que, encara que no tinguin cap molèstia, també es poden veure afectades a llarg termini per aquest dèficit hormonal (l’osteoporosi), i, sens dubte, també hi ha dones que no presentaran cap simptomatologia clínica durant la seva vida.

A curt termini apareixen símptomes vasomotors (coneguts com a síndrome climatèrica): sufocacions, sudoració, palpitacions, cefalees o migranyes i/o molèsties imprecises. També es poden manifestar alteracions psíquiques, com: nerviosisme i irritabilitat, tendència a la depressió, disminució de la capacitat de concentració, sensació de “distracció” i emotivitat fàcil.

A mitjà termini es produeix una disminució del trofisme dels òrgans que depenen d’aquestes hormones. Això afecta especialment la vagina i també algunes estructures de l’aparell urinari.

A llarg termini poden aparèixer malalties cardiovasculars. Aquestes constitueixen un altre dels riscos que la dona ha d’afrontar més freqüentment després de la menopausa. Així com també, pot aparèixer l’osteoporosi. Això és la pèrdua gradual de calci als ossos, que s’accelera els primers anys de la menopausa pel dèficit d’estrògens.

Podem fer alguna cosa perquè no ens afecti el canvi?

Encara que no la puguem evitar, sí que podem promoure conductes actives perquè ens afecti el menys possible, com per exemple:

Malgrat tots aquests consells pot haver-hi ocasions en què per la precocitat o la severitat dels símptomes sigui recomanable acudir al ginecòleg.

A la Farmàcia Mònica Ventura estem a la teva disposició de dilluns a divendres de 9:00 a 13:30h i de 16:00 a 20:15h. Dissabtes de 9 a 13:30 hores. Diumenges de 10 a 13 hores.