14 de novembre, Dia mundial de la Diabetis

dia-mundial-diabetis-com-prevenirla-farmacia-monica-ventura-breda-girona

El Dia Mundial de la Diabetis se celebra cada any el dia 14 de novembre amb l'objectiu de donar a conèixer la diabetis i sensibilitzar la societat envers aquesta malaltia. La data de celebració d'aquest esdeveniment, instituït per la Federació Internacional de Diabetis i l'Organització Mundial de la Salut (OMS), commemora l'aniversari del naixement de Frederick Grant Banting, un dels descobridors de la insulina l'any 1922. 

Què és la diabetis? I quins tipus hi ha?

La diabetis és una malaltia metabòlica que es caracteritza perquè l'organisme fa un ús escàs de la glucosa i això fa que aquesta s’acumuli a la sang: hiperglucèmia.

La diabetis està classificada en 4 tipus. Les afeccions de diabetis crònica comprenen la diabetis tipus 1 i la diabetis tipus 2. Les afeccions de diabetis potencialment reversibles inclouen prediabetis i diabetis gestacional.

En tots els casos, requereix un bon control metabòlic per evitar o frenar possibles complicacions a llarg termini, així com també una bona prevenció és fonamental.

La diabetis com a factor de risc

Les persones amb diabetis tenen més possibilitats de patir complicacions que afecten els ulls (pèrdua de visió), nervis (menor sensibilitat), ronyons (problemes renals), artèries coronàries (risc cardiovascular), artèries perifèriques (risc de úlceres als membres inferiors i fins i tot amputacions) i circulació cerebral (risc d'accidents cerebrovasculars com l'ictus). De manera que la diabetis es pot considerar com una malaltia endocrí-metabòlica i vascular.

La diabetis a Catalunya

El percentatge de població amb diabetis a Catalunya s'ha gairebé doblat en poc més de vint anys. Si el 1994 el 4,7% de la població tenia diabetis, ara la té el 8,1% de persones més grans de 15 anys. Això vol dir que vora 600.000 ciutadans de Catalunya són diabètics. I la xifra tendeix a augmentar.

La diabetis presenta un gradient d'edat i si en el grup d'entre 15 i 44 anys té un 1,6% de prevalença, el percentatge arriba al 22,5% en la població de 75 i més anys. També, però, hi influeixen altres factors com: l’estil de vida, el nivell social i educatiu, entre altres. 

Com puc prevenir-la?

La part bona és que la diabetis es pot prevenir. Et donem quatre consells bàsics per a prevenir-la:

- Cuida la teva alimentació: evita el consum de sal, de greixos trans (productes processats, brioixeria…) i saturades, així com sucres d’absorció ràpida (refrescos ensucrats, dolços, mel, gelats). Augmenta el consum de fibra, llegums, vegetals, carns i peixos. Reparteix els menjars del dia en 3-4 àpats i utilitza mètodes de cocció saludables i variats: vapor, forn i planxa;

- Tingues un estil de vida actiu. Realitza, com a mínim, 30 minuts d'activitat física gairebé cada dia. Pots realitzar exercicis aeròbics i de resistència. Dorm entre 7 i 9 hores, així com evita el consum de tabac i d’alcohol.

- Controla els nivells de glucosa. El nivell de glucosa en sang en dejú ha de ser menor de 100 mg/dl en pacients no diabètics i en diabètics entre 70 i 140mg/dl.

- Mantingues un bon nivell de pressió arterial. En pacients joves i diabètics un òptim control de la pressió arterial és que estigui per sota 130 mmHg de màxima i 80 mmHg de mínima. Per pacients d'edat més avançada, sobretot majors de 80 anys, l’especialista individualitzarà els límits, per això és tan important una revisió mèdica freqüent.

La tasca del farmacèutic en la detecció de la diabetis

És molt important prevenir i detectar la diabetis quan abans millor.

Si vens a la nostra Farmàcia els dies 15, 16 i 17 de novembre, et farem de forma gratuïta la Prova de Detecció de la Diabetis. Per a qualsevol consulta, escriu-nos un Whatsapp al: 637 97 10 98. 

A la Farmàcia Mònica Ventura estem a la teva disposició de dilluns a divendres de 9:00 a 13:30h i de 16:00 a 20:15h. Dissabtes de 9 a 13:30 hores. Diumenges de 10 a 13 hores.

Idees per a regalar aquestes festes
Menopausa: una etapa per cuidar-se

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to http://www.farmaciamonicaventura.cat/